Sajnos az az igazság, hogy nincs olyan zár, amit ne lehetne kinyitni, a lezárás eszközeinek és módjának tudatos megválasztásával viszont sokat tehetsz tulajdonod megőrzéséért.

Az első, és talán legfontosabb, hogy legyen nálad a kerékpárod lezárására alkalmas lakat. Ha megoldható a zár bringán történő szállítása, az mindig kéznél lesz, feledékenységed miatt pedig nem kerülhetsz kínos helyzetbe. De ha mégis otthon marad, neked pedig be kell ugrani mondjuk a boltba, a legnehezebben tekerhető áttételbe és fejjel lefelé állítva tedd kerékpárodat közvetlenül a bejárat mellé. Persze lényegesen jobb a helyzet, ha előrelátó vagy és valamilyen zárszerkezetet is használsz. Talán a legfontosabb szabály, hogy a kerékpár vázát és kerekét átfogva bringádat mindig valamilyen fix tárgyhoz zárd hozzá. Ha láncot használsz, az feszes legyen és semmiképpen ne feküdjön a földön, ugyanis a feszes, levegőben lévő láncot lényegesen nehezebb feszíteni, vágni vagy fagyasztva törni.

Ha bringád kerekeiben oldható, gyorszáras tengelyek találhatók, ne csak a keréknél fogva legyen a bringád kikötve! Ellenkező esetben csak egy egyszerű mozdulat, s máris egy zárra és egy hátrahagyott kerékre zsugorodik tulajdonod. Lekötéskor gondolj a könnyen ki- vagy leszedhető részek biztonságára is: az említett gyorszáras kerekek, a nyergek és nyeregcsövek, illetve a spéci lámpák és órák is felkelthetik a gyors kezű tolvajok figyelmét. És végül: használj akár láncos-, U- vagy ’colstok’ lakatot, válassz mindig jó minőségű, ellenálló anyagokból és megfelelő anyagvastagsággal készülő modellt. Mert bár minden ellopható, a megfelelő helyen, már ránézésre is ellenálló zárral, okosan lekötött kerékpár helyett szinte mindig az egyszerűbb, könnyebb melót választják a tolvajok.

Previous reading
Van kulacsod?
Next reading
Fogd meg rendesen!