Többször hallottuk már a tanácsot: ’ha sűrűn kapsz defektet, a foltkészlet és az új belsők mellé vásárolj egy rendes pumpát is’. Az alacsony keréknyomás ugyanis sokszor lehet előidézője a defektnek, így ha kevesebb mérgelődésre és több boldogságra vágysz, vedd kezedbe a pumpát!

Ha figyelmesen megnézed, a külső gumi oldalán a gyártó által ajánlott guminyomás-tartomány is megtalálható, így ha nincs még benne az ujjaidban a gyakorlat, lesz honnan puskáznod. A PSI mellett BAR-ban is megadott értékek alapján felfújt gumi meglepően kemény lesz. Ennek szükségszerűségét könnyű megérteni: egyrészt a megfelelően keményre fújt gumi kisebb felületen érintkezik a talajjal, azaz kisebb felületen kopik, a kisebb gördülési ellenállás miatt pedig maga a gurulás is hatékonyabb lesz. Másrészt a megfelelő keménységűre felpumpált abroncs ellenállóbb lesz a külső behatásokkal szemben.

A foltkészlet- és belsőgumi gyártók számára biztos megélhetést nyújtó, ún. felütéses defekt egyes számú előidézője az alacsony keréknyomás. Elég egy elbénázott padkázás vagy egy rosszul elkapott kő és máris szökik a levegő: kicsiny nyomás mellett ugyanis a tereptárgy nekinyomja a belsőt a felninek, ami simán és sajnos egy pillanat törtrésze alatt elnyírja azt. És ha ez nem lenne elég, alacsony keréknyomással a lényegesen drágább felniben is komoly károkat okozhatunk. Ha mindezektől a kellemetlenségektől meg kívánjuk óvni magunkat, érdemes tehát gyakran ellenőrizni és a gyári értékek közelében tartani a guminyomást. Ebben jó szolgálatunkra lehet egy kétkezes, nyomásjelzővel ellátott ’műhelypumpa’, aminek segítségével akár tizedpontos értékeket állíthatunk be. A biztonság, a komfort és a sportteljesítmény háromszögében ugyanis szükség lehet arra, hogy az útburkolatnak, a súlynak vagy éppen az időjárásnak megfelelő nyomással használjuk kétkerekűnket.

Previous reading
Ne csak igyál, egyél is!
Next reading
Van kulacsod?