Ha nincs, legyen! Persze az is jó, ha nem kulacsban, de a nyári bringázás közben mindenképpen legyen nálad folyadék. Mennyi és milyen? Ebben segítünk neked, merthogy a tekerés elképzelhetetlen megfelelő folyadékpótlás nélkül.

Segít megérteni a folyadékpótlás szükségszerűségét, ha tisztában vagy a terhelés alatt álló szervezeted szükségleteivel. A korán beköszöntő nyári melegre tested a tekerés közben is a jól ismert verejtékezéssel válaszol, aminek következtében bizonyos fokú sóveszteség jelentkezik. Az izommunka tovább rontja a helyzetet, mivel ilyenkor a sóveszteség mellett a vércukorszint esésével is számolnod kell. Ebből egyenesen következik, hogy a szomjoltó víz mellett szervezetednek egy-egy bringatúra alkalmával sóra és cukorra is szüksége van. Ezek egy részének pótlására az ásványvíz tökéletes megoldás lehet, de ha a legjobb és legegyszerűbb megoldásra törekszel, akkor válassz az izotóniás sportitalok közül, vagy az ásványvíz mellé vigyél magaddal pár szem szőlőcukrot is.

A képletbe érdemes beemelni még azt, hogy a kávé és az alkoholtartalmú italok vizelethajtó, dehidratáló hatással bírnak, így a bringatúrák alkalmával ezeket is érdemes mellőznöd. A szénsavas italokat is kerüld, mivel ezek gázképző, puffasztó hatása nem igazán előnyös a nyeregben. Tartsd fejben továbbá azt is, hogy a gyermekek mellett nálunk, felnőtteknél is késleltetve jelenik meg a szomjúság érzete, ezért még bőven annak kialakulása előtt, tudatosan kell gondoskodnunk a megfelelő folyadék pótlásáról. A legjobb tehát az, ha bizonyos fokú automatizmusként megélve, folyamatosan, 10-15 percenként kortyolunk bele a palackba. A mennyiség tekintetében érdemes egyrészt a ’többször keveset’ elvét követni, illetve érdemes szem előtt tartanunk, hogy a fokozott fizikai aktivitást jelentő kerékpározás közben lényegesen több folyadékot kell bevinni, mint ahogy azt egy sima, passzív hétköznap tesszük. Ez persze nem törvényszerűen jelenti azt, hogy több liternyi folyadékkal, komoly málhával kell útnak indulnod: ha van lehetőséged, útközben megfelelő összetételű és minőségű folyadékkal pótold az elfogyasztott mennyiséget!

Previous reading
Sokszor felmegy benned a pumpa?
Next reading
Mindig az alkalom szüli