Ha a hosszúra nyúlt tél miatt már elvonási tüneteid vannak, javasoljuk, picit bíbelődj a bringáddal! Már az is jó hatással lehet rád, ha a télire félretett kerékpárodra vetsz néhány pillantást, az viszont kifejezetten hasznos tud lenni, ha a holt szezonban a bringád ápolására, karbantartására is fordítasz időt. A bringa mellett ilyenkor természetesen érdemes szemügyre venni kerékpáros felszerelésedet is: alább ezek kiemelten fontos tagjával, sisakoddal, annak állapotával és élettartamával fogunk foglalkozni. De ígérjük, csak röviden!

Színesek és szépek, de nem örök életűek.

Jobb esetben kerékpározás közben viselsz valamilyen sisakot. Ha belenézel és megtalálod benne a CE-jelölést, azaz az európai megfelelőség jelzését, akkor megnyugodhatsz, ugyanis a gyártók a hatóságok, illetve a vásárlók felé ezzel a két kis betűvel jelzik azt, hogy az adott sisak a rá vonatkozó minőségi előírásoknak mindenben megfelel. A szezonra készülve ugyanakkor arra is gondolnod kell, hogy sisakod nem örök életű, veled és minden mással együtt fejfedőd is öregszik. Érdemes tehát fejben tartani, hogy az adott bukót mennyi ideje használod. Általánosságban azt lehet mondani, hogy 5-7 év közé tehető egy sisak élettartama, azaz a felhasznált anyagok és összeillesztésük, összeépítésük módjai ennyi időn keresztül garantálják számodra a megfelelő védelmet.

Ha már többször leejtetted, esetleg estél is vele, érdemes új sisakot venned

Ha tehát sisakod már elmúlt 5 éves, érdemes újabb sisak után nézned! Hasonlóképpen a cserét javasoljuk neked, ha sisakodat már érte valamilyen nagyobb külső behatás. Esés, durvább földetérés esetén ugyanis sisakod belső szerkezetében olyan, sokszor láthatalan kis elváltozások, például piciny repedések keletkezhetnek, amelyek alapvetően megváltoztatják a bukó védelmi képességeit. Szóval ha már többször leejtetted, esetleg estél is vele, érdemes egy új sisakot venned. Ilyenkor persze sokszor felmerül a kérdés: milyen sisakot válasszak? Azt javasoljuk, minőség és védelem tekintetében mindig indulj ki abból az egyszerű kérdésből, hogy számodra mennyit ér meg tulajdon fejed védelme!

Ezeket olvastad már?

Previous reading
A lánc karbantartása
Next reading
Milyen sisakkal indítod
a szezont?