A kerékpárosok többsége sajnos simán megfeledkezik a hajtáslánc ápolásáról, noha a jól karbantartott kerékpárral könnyebben és hatékonyabban közlekedhetünk, nem beszélve arról, hogy az alkatrészek élettartama is megnövelhető néhány egyszerű mozdulattal. Tarts velünk és ismerd meg a láncápolás nem túl bonyolult fortélyait!

Így néz ki egy elhanyagolt lánc

Kerékpárod erőátviteli rendszere a pedálok által meghajtott, első lánctányérokból, a hátsó fogaskeréksorból, illetve a két egységet összekötő láncból áll. Ideális esetben ezek a lehető legkisebb surlódással, ’olajozottan’ működnek. Ennek az idilli állapotnak a fenntartásáért bizonyos időközönként tenned kell. Első lépésként tartsd mindig tisztán a hajtáslánc elemeit! A felgyülemlett koszt egy ronggyal vagy akár egy mosogatókefével távolítsd el – ne feledkezz meg a váltófül láncgörgőiről sem, sokszor nem is gondolná az ember, hogy mennyi kosz, sár és mennyi növényi maradvány képes megülni a görgők felületén. Ezt követően gondoskodnod kell a kenésről: direkt erre a célra ajánlott olajjal kend át a láncot, és csak a láncot, de közben ügyelj arra, hogy ne ess túlzásokba, ugyanis a sok olaj mintegy mágnesként gyűjti össze a koszt. Ne feledd, egy kiadós eső, vagy akár a benzinkút gőzborotvája is kimoshatja a kenőanyagot, így minden egyes eső, vagy mosás után legyen automatikus a láncolajozás.

A hajtáslánc tiszítását végezheted akár mosogatókefével, vagy direkt erre a célra gyártott lánctisztító kefével

Ha kényeztetni szeretnéd a láncot, a patentszemnél bontsd meg, majd egy brigéciollal vagy petróleummal megtöltött tálkában áztasd ki, utána pedig tiszta vízzel mosd át. Ezzel ugyanis a láncszemek apró görgőiből is eltávolíthatod azokat a finom szemcsés szennyeződéseket, amely csiszolópapírként koptatják a láncot. Miután a lánc megszáradt, visszarakhatod a bringára és jöhet az utolsó lépés, az olajozás.
Ha igazán jó gazdája akarsz lenni a kerékpárodnak és nem akarsz túl sűrűn egyszerre sokat költeni a drótszamárra, havi rendszerességgel ápold a láncot. Nem kell félni, a rutin szempillantás alatt kialakul, a változás érezhető, a gondoskodás pedig megnyugtató lesz!

Olaj csak a láncra kerüljön, a lánctányért és a fogaskerekeket nem kell külön beolajozni

Ezeket olvastad már?

Previous reading
A kerékpáros túra a ruhás szekrénytől indul
Next reading
Milyen sisakkal indítod
a szezont?