A megfelelő nyeregmagasság beállítására számtalan számítási módot, arányszámot találhatunk az interneten. A belső lábhosszból kiinduló beállítási metódusok mellett nekünk felnőtteknek lényegesen könnyebb dolgunk van, hiszen néhány nyeregben eltöltött óra után képesek vagyunk tudatosan, akár centiméterenként változtatva megtalálni a hatékony és komfortos tekerés pozícióját. Nem így a gyerekek!

Alacsony üléspozíció mellett a lábacskák könnyedén leérnek a földre, így a biztonságérzet is nagyobb

Rajtunk szülőkön, alkalmi túravezetőkön múlik, hogy legkisebb bringás barátaink milyen tapasztalatokat szereznek első túráik alkalmával. Élményeikre a társaság, a bejárt terület és a bringázáson kívüli programok mellett alapvetően kihat, hogy milyen kapcsolatba kerülnek kerékpárjaikkal. Ennek a kapcsolatnak az egyik sarkalatos pontja, hogy mennyire megy simán, könnyedén a tekerés, vagy éppen mennyit kell bajlódni a kerékpárral, mekkora gondot okoz a kerékpár használata. Ha megfelelő méretű a canga, ha kellően kemények a gumik, ha a lánc olajozott és simán fut, a fékek pedig az aprócska kezekkel is könnyedén használhatók, akkor már csak a megfelelő nyeregpozíció megtalálásáról kell gondoskodnunk.

Ideális esetben az alsó pedálpozíció elérésekor – a csípő billegése nélkül – a láb kinyújtott állapotban van.

A drótszamárral való barátkozás kezdetén, a 12-16”-os kerekű gyerekbiciklik használatakor a nyereg alacsony pozícióban van. Ilyenkor a gyerek biztonságérzete az elsődleges, az alacsony nyereg miatt a kerékpár hajtása a lábacskákkal, a pedálok használata nélkül is lehetséges. Ebből a korból kinőlve – áttérve a nagyobb kerékméretű bringákra – már a hajtás hatékonyságára is figyelnünk kell, azaz a megszokásból direkt alacsonyra állított nyerget fokozatosan emelhetjük felfelé. A biztonságérzet megőrzése mellett a folyamat végén eljuthatunk arra a pontra, amikor alsó pedálpozícióban a nyeregben ülő gyerek lába közel kinyújtott állapotba kerül. Így ugyanis a fejlődő térdizület kímélése mellett a hajtás hatékonysága is javul, ezáltal gyermekeink és túratársaink még nagyobb élményként élhetik meg a kerékpár nyergében eltöltött időt.

A magabiztossággal arányosan egyre magasabbra kerül a nyereg

Ezeket olvastad már?

Previous reading
Egy város, ami nagyon kerékpáros
Next reading
A kerékpáros túra a ruhás szekrénytől indul